Spelregels

Afhankelijk van de groepssamenstelling wordt vooraf een team- en baanindeling gemaakt. Tevens wordt vastgelegd hoeveel ENDS er per ronde worden gespeeld. U dient het beeldscherm goed in de gaten te houden wanneer en waar u moet spelen!

Teams
Het spel wordt gespeeld met 2 teams. Elk team bestaat uit minimaal 2 personen en maximaal 4 personen. Men kan ook werken met een aflossingssysteem om steeds te wisselen van spelers en bv. met 20 tegen 20 te spelen. Allerlei variaties zijn mogelijk.

Scheidsrechter
Een team wat niet hoeft te spelen neemt de functie van scheidsrechter op zich. Op het beeldscherm staat aangegeven wie er als scheidsrechter fungeert. Een scheidsrechter neemt de curlingstenen weg die fout zijn gespeeld en houdt de puntentelling bij op het telbord.

Startveld
De speler moet steeds binnen de lijnen blijven met beide voeten op het moment dat de curlingsteen vertrekt. Het is aan het andere team om hierop te letten. Bij vaststelling van een overtreding is de steen ongeldig en wordt deze uit het spel genomen. De lijn in de richting van de cirkels verbonden met het startveld heeft enkel de functie om de speler te helpen de richting te bepalen.

Eerste Guardlijn
Elke curlingsteen moet volledig over deze lijn zijn en mag de lijn niet raken. Indien dit niet zo is moet de steen uit het spel worden genomen en is ongeldig.

Cirkels
Deze leveren punten op zoals op bijbehorend figuur.

Achterste Guardlijn
Bij volledige overschrijding van deze lijn is de curlingsteen uit het spel en doet niet meer mee.

Spelverloop
Het gele team begint in de eerste END. De eerste curlingsteen van het gele team moet voldoen aan de voorwaarden hierboven De eerste steen van het blauwe team mag de eerst gegooide steen van geel niet raken. Indien dit toch het geval is dan wordt de steen van het gele team op de originele plaats teruggezet en wordt de blauwe steen uit het spel genomen en is dus een verloren steen. Het gele team schuift dan weer een steen en nu mag men alle andere curlingstenen raken. Dit geldt ook voor het blauwe team die de volgende steen weer gooit. Nadat alle stenen om beurten zijn gegooid worden de punten berekend. De scheidsrechter zet deze op het telborden bij. Dan speelt men de volgende END en begint het blauwe team. Naar gelang wat afgesproken is hoeveel ENDS men speelt begint men dus om beurten. De scheidsrechter geeft met het rode bordje aan hoeveel ENDS er zijn gespeeld en houdt de puntentelling bij op de zwarte bordjes. Na het spelen van alle ENDS vult men de uitslag op de computer in.

Bij winst krijgt met extra bonuspunten welke de computer automatisch toekent. Ook bij gelijkspel krijgt men extra bonuspunten. Bij verlies krijgt men geen bonuspunten. Houdt het beeldscherm in de gaten hier staan ook de belangrijkste spelregels vermeld. Ook ziet u daar de tussenstanden en de gemiddelden die er behaald zijn.

Veel plezier!!

© 2024   Indoor Curling Brabant - Privacyverklaring